Öngondoskodási formák ma Magyarországon

Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kap az öngondoskodás. Ez több területet is érint. Takarékoskodhatunk, gyűjtögethetünk és felére tehetünk bizonyos összegeket a gyermekeink számára, hogy támogassuk a tanulmányaikat, az életkezdésüket vagy a lakáscéljaikat, saját magunknak a nyugdíjunkra, de más egyéb célra is.

Akinek van rá lehetősége, ma már valamilyen megtakarítási formát választ, sokszor már előre meghatározott célra, mint például a nyugdíj. Azért van erre szükség, mert sok úgy gondolják, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nem érzik biztosítottnak a jövőjüket.

Nem is feltétlen arról van szó, hogy sokan azt sem hiszik el, hogy egyáltalán elérik a nyugdíj korhatárt, ami folyamatosan emelkedik, hanem inkább arról, hogy bár nyugdíjuk lesz, de az nem lesz elég igazán semmire. Aki pedig vállalkozó, az próbál a jelenben minél kevesebbet befizetni az államnak, ami pedig azt eredményezi, hogy a nyugdíja nem lesz túl magas. Ezért nagyon népszerűek manapság a nyugdíjpénztárak, mert segítenek előre gondoskodni nyugdíjas éveinkről. Ám van olyan öngondoskodási forma is, ami most, a jelenben lehet a segítségünkre.

Ne csak a nyugdíjra gondoljunk, hanem az egészségünkre is

Bár a nyugdíjpénztárak rendkívül népszerűek, egyre többen választják az egészségbiztosításokat is az öngondoskodási lehetőségek közül. Az egészségbiztosítás segítségével a magánorvosi kezeléseket tudjuk könnyebben finanszírozni magunk vagy a családtagjaink esetében. Persze érdekes kérdés, hogy miért is van szükség magánorvosra, ha fizetjük a TB-t, és ingyen igénybe vehetjük az állami egészségügyi intézményeket.

A helyzet sajnos az, hogy ha korszerű, gyors és hatékony ellátásban szeretnénk részesülni egy eseteges betegség vagy baleset esetén, akkor az állami egészségügyi rendszer nem biztos, hogy ezt tudja nyújtani a számunkra.

Manapság egyre többen keresnek fel magánrendelőt, ha betegségük van, ami viszont nem olcsó mulatság. Ebben lehet segítségünkre az egészségbiztosítást, ugyanis egy megfelelő csomag segítségével az összes kezelés, vizsgálat, de akár  a műtét is térítésre kerülhet egy magánklinikán.

Hozzászólás írása