Ilyen plusz gondoskodást igényelnek a papagájok ősszel és télen

Bármennyire is hozzánk nőtt a papagájunk, soha nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy igényei a hőmérséklet és a páratartalom terén is jócskán eltérnek a mérsékelt övi éghajlattól, erre pedig a tartásuk során fokozottan oda kell figyelnünk.

A meleg éghajlaton, ami a papagájok természetes élőhelye, egész évben meleg van, és rengeteget süt a nap. Jól belegondolva, nálunk ezek a madarak az év felében alig kapnak napfényt.

Ahogy beköszönt a borongós őszi időjárás, papagájaink bizony hiányt szenvedhetnek a meleg, tűző napfényben, mely elsősorban a D-vitamin termelés miatt lehet fontos.

Ezek a legfontosabb teendőink télen a papagájunkkal kapcsolatban

Sokan meglepődnek, de a papagájok számára is igen fontos a D-vitamin, ugyanis ez elengedhetetlen az állat kalcium-háztartásának a megfelelő működéséhez.

A madarak esetében a kalcium meglehetősen fontos szerepet tölt be, hiszen nem csak a csontok, hanem a bőr, és a tollak épségéért is felelős. Bár sokan azt gondolják, hogy elég, ha az őszi-téli hónapokra a madár kalitkáját, vagy röpdéjét az ablak mellé teszik, valójában ez a gyenge napsütés nem fogja tudni megoldani az állat kalcium-igényét.

Egyetlen megoldás van csak, az pedig nem más, mint az UV lámpa.

Érdekes tény, hogy a papagájok nem csak látják, hanem képesek fel is használni az ultraviola tartományt, így az egyéb kellékek mellett mindenképpen jó ötlet lehet beszerezni számukra egy UV lámpát a hidegebb, borongósabb időjárásra.

Erre a célra tökéletesen megfelelnek az egyszerű, kereskedelmi forgalomban lévő UV-lámpák, de a legjobb a full centrum, ugyanis az hasonlít legjobban a napfényre. A lámpának nem kell egésznap felkapcsolva lennie, napi 1-2 óra elegendő.

A hidegebb hónapokban az állat helyének a hőmérsékletére is oda kell figyelni, de a papagájok esetében fajtánként eltérhet az, hogy melyiknek mekkora a hőigénye. Nagy általánosságban azonban elmondható, hogy a nagyobb testű madarak jobban bírják a hideget, ám ha kinti madárházban tartjuk őket, akkor fontos, hogy mindenképpen legyen egy kisebb helyiségük, ami fűtve van, és ahova a hideg elől be tudnak húzódni.

Hozzászólás írása