A személyes adatok gyűjtésének módszerei

Ma különböző technikák alkalmazhatók a személyes adatok begyűjtésére. Nem szabad elfelejteni, hogy nemcsak a rosszindulatú támadások adják ki ezeket az információkat, hanem gyakran maguk a felhasználók osztják meg másokkal a titkaikat anélkül, hogy észrevennék.

Google keresés

Egy egyszerű keresés bármely böngészőben, például a Google-ön, információt szolgáltathat egy feltételezett támadónak. Néha a weboldalakon vagy bármilyen, bárki számára elérhető platformon kommentekben írjuk le az adatainkat, és ez lehetővé teszi, hogy a keresés ezeket az eredményeket kiadja. Ha valaki a teljes nevünkkel végez Google keresést, akkor lehetséges, hogy még a címünket is láthatja, amennyiben valamilyen nyilvános listán szerepeltünk, vagy ha egyszer tévedésből megadtuk másnak.

Közösségi hálózatok

Kétségtelen, hogy a közösségi hálózatok is információforrást jelentenek. Ott mindenféle adatot elhelyezhetünk, például azt, hogy hol lakunk, hol dolgozunk vagy tanulunk, a telefonszámunkat, az e-mail címünket… bármit. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy egyes közösségi hálózatokon bárki, a mi engedélyünk nélkül is gyűjtheti ezeket az információkat.

Nyílt internetes fórumok

Az online fórumokon keresztül is megtalálhatók azok a személyes adatok, amelyeket valamikor kiraktunk. Ha például kérdést tettünk fel, hogbiy megtudjunk valamilyen konkrét dolgot, akkor előfordulhat, hogy felfedtük az e-mail címünket vagy más olyan információt, amely felhasználható a személyazonosságunk megadására. A világháló tele van olyan weboldalakkal és szolgáltatásokkal, amelyeket a mindennapi életünkben használhatunk.

Az internet sötét oldala

A kiberbűnözőknek megvannak az eszközeik, hogy mindenféle információt ellopjanak, majd megszemélyesítsék az áldozatokat. A dark weben számos fórum és oldal található, ahol még kereskednek is az adatokkal, amiket a személyi igazolványokból, útlevelekből, bankkártyákból loptak el. Ez kétségtelenül nagyon népszerű forrás egy olyan támadó számára, aki egy felhasználónak akarja kiadni magát.

Szerző: quadron.hu – A kiberbiztonság szakértője

Hozzászólás írása