Ha diétára van szükségünk, mert szeretnénk gyorsan leadni néhány kilót, egy friss kutatás szerint alaposan csökkenthetjük a siker esélyét abban az esetben, ha olyan ételeken vagy élelmiszercsoportokon alapuló módszert választunk, amelyben sok kedvenc ételünk található.
Egy aktuális tanulmány alapján ugyanis, ha az alapján választunk egy speciális súlycsökkentő étrendet, hogy melyik ételeket és ételcsoportokat kedveljük, akkor sokkal kevesebbet fogyunk majd, mintha a választásban az adott fogyókúrás módszer hatásfokát vettük volna alapul.
A hipotézisről és a kutatás módszeréről
A Duke Egyetem tudományos munkatársai ezúttal is nagyon alapos és egyben empirikus kutatást végeztek, amely 48 héten át zajlott. Ennek részeként két független csoportot állítottak fel és hasonlítottak össze egymással. Az egyikben a fogyni vágyók két étrend közül válogathattak maguknak, míg a másik csoport résztvevőinek nem volt választási lehetőségük, ezáltal egy bizonyítottan hatékony étrendet kellett elfogadniuk és betartaniuk. Amint azt a kutatócsoport korábban is feltételezte, végül a kísérletek is alátámasztották, hogy azok a páciensek, akik választhattak, és azt az étrendet választották, amelyikben több kedvenc ételük volt, rendszerint kevesebb plusz kilót adtak le, mint másik.

Vegyük ki a diétából kedvenc ételeinket
A kutatás vezetője szerint tény és való, hogy a különbség nem volt jelentős az egyes csoportok között, de statisztikailag kimutatható lett, ezáltal sokak számára könnyen lehet, hogy ez az egyetlen dolog jelenti azt a néhány plusz kiló leadásának a kulcsát.
A több mint 200 önkéntest a szakértők 48 héten át vizsgálták, és minden egyes résztvevő nem csak teljes ellátást, hanem csoportos és telefonos tanácsadást is kapott. A kutatók már előzetesen feltételezték, hogy azok az emberek, akik maguk választják ki diétájukat, rendszerint kevesebbet fogynak majd, és mindez annak ellenére is beigazolódott, hogy félidőnél számukra lehetőséget biztosítottak a diétás módszer lecserélésére. A számok tükrében azok az emberek, akik választhattak diétát, 48 hét után 6,5 kilogrammal voltak könnyebbek átlagosan, míg azok, akik egy előre kiválasztott módszert alkalmaztak, mindössze 7,4 kilóval lettek könnyebbek.
A diéta egy új kezdetet is jelentsen
A szakértők szerint a fentiek alapján kijelenthető, hogy a diéták között általában azok a leghatékonyabbak az emberek számára, amelyben a páciensek olyan ételeket is fogyasztanak, illetve túlnyomórészt csak ilyeneket esznek, hiszen ezzel a diéta rendszerint sikeresebb lehet. Sőt mi több, ízlésük is kifinomul, igazodik az új körülményekhez, így ha valaki kezdetben nem is szeret egy adott ételt, néhány nap elteltével hozzászokik, és ha fogyást tapasztal, meg is kedveli. A kutatás így kijelenti, hogy a leghatékonyabb diéta mindig az, amelyet nem ízlésünkhöz, hanem állapotunkhoz és egészségünkhöz igazítva állítunk fel, hiszen diétázni akkor kell, ha meg akarunk gyógyulni – esetünkben az elhízásból.