Az úszómedencék karbantartása és tisztítása

Nyáron szinte mindannyian élvezzük a fürdőzést a medencében. Azonban, ha azt akarjuk, hogy a szórakozás ne váljon kellemetlenséggé, a használat előtt, közben és után is gondolni kell a karbantartásra, nem várva meg az utolsó pillanatot, mivel a víz ideális közeg a baktériumok, gombák és mikroorganizmusok szaporodásához, amelyek rengeteg betegségért és fertőzésért felelősek.

Első lépésként ismernünk kelrl az úszómedence alkotóelemeit és részeit. Nem tudunk fertőtleníteni egy úszómedencét, ha nem ismerjük a rendszert, amely működteti, és a mennyiséget, legalábbis alapszinten.

Hogyan lehet kiszámítani a medence víz mennyiségét?

Ez a szempont fontos ahhoz, hogy ki tudjuk választani a megfelelő kezelést az alkalmazandó vegyszerekkel, a szükséges szivattyúval, szűrőkkel és szkimmerekkel. Szerencsére egy kicsit mindegy, hogy milyen medencét választunk, mivel a számolás hasonlóképpen zajlik. A KipClin szerint a legfontosabb mindig az adott forma.

  • Egy téglalap alakú medence térfogatát úgy számítják ki, hogy: hossz x szélesség x átlagos mélység.
  • A kerek medence térfogata egy kicsit bonyolultabb. Ezt úgy számítjuk ki, hogy megszorozzuk: sugár x sugár x 3,14 x mélység.
  • Egy ovális medence térfogatát szintén tudni lehet. Ezt úgy számítják ki, hogy megszorozzák: hossz x szélesség x átlagos mélység x együttható (0,89)

Itt azonban még nem ért véget a feladatunk. A vegyszerek nem tartják távol a leveleket és a rovarokat a víztől, és nem tartják a végtelenségig tisztán a falakat és a padlót. Tehát nincsenek kifogások.

Amellett, hogy klórt vagy más vegyszereket használunk a medence tisztán tartásához, feltétlenül szükséges magának a medencének a rendszeres és alapos fertőtlenítése is.

Egy kisebb vagy nagyobb medence felállításakor számos lépést kell ellenőrizni és következetesen gyakorolni:

  1. Tisztítsuk meg a medence falait és alját.
  2. Mossuk ki a szűrőrendszert és a szkimmereket.
  3. Töltsük fel vízzel.
  4. Állítsuk be a medencevíz pH-értékét.
  5. A vízkezelés alkalmazása, akár klórral, akár sóval.

Tartsuk a vizet tisztán és algamentesen.

Hozzászólás írása