Az otthoni fogfehérítés kockázatai

Egyre többen fizetnek azért, hogy fehérebb és ragyogóbb fogaik legyenek. Akár úgy is fogalmazhatunk, hogy ez egy globális trend, azonban nagyon nem mindegy, hogy kihez fordulunk a fehérítés miatt. Szerencsére egyre többen megkérdezik maguktól, hogy milyen kockázatokkal jár, ha saját maguk végzik el.

Hogyan történik a fogfehérítés?

A Consejo Dentistas szerint a fogorvosnál a leggyakoribb eljárás egy fehérítő anyag használata, amely általában hidrogén-peroxidot tartalmaz. Ebben az esetben a fehérítés fokozatos, és a folyamat több hétig is eltarthat. A fogfehérítő anyag általában egy gél, amelyet egy meghatározott időre egy szájvédőben helyeznek a fogakra. Egy másik módszer a lézeres fogfehérítés.

Ebben az esetben egy terméket visznek fel a fogakra, majd a lézerrel aktiválják a fehérítést. Ez egy sokkal gyorsabb kezelés, általában csak egy órát vesz igénybe. Azt azonban érdemes tudni, hogy egyetlen fogfehérítési eljárás sem tartós. A hatás néhány hónapig vagy néhány évig tarthat, ez egyénenként változó.

Milyen kockázatokkal jár?

Az internetnek hála ma már szinte bármit beszerezhetünk online. Ha azonban biztosra akarunk menni, akkor fogorvosi szakemberre fogjuk bízni magunkat. Néhány országban szépségszalonokban is lehet fogfehérítő kezeléseket rendelni, de ha valaki nem rendelkezik megfelelő orvosi képzettséggel, az káros lehet a fogak egészségére.

Biztonságos a fogfehérítő termékek otthoni használata? A gyógyszertárakban vagy szupermarketekben szabadon árusított otthoni fogfehérítő termékek egyik hátránya, hogy gyakran nem tartalmaznak elég fehérítőszert ahhoz, hogy tényleg hatékonyak legyenek. Ezek a szerek általában kevesebb mint 0,1% hidrogén-peroxidot tartalmaznak. Ez pedig azt jelenti, hogy nem fogjuk elérni a kívánt hatást.

Végül ott vannak azok a tanácsok, amiket a neten olvashatunk. Többen tanácsolják például a rendszeres szódabikarbóna használatát vagy éppen a savas gyümölcsök fogyasztását. Itt azonban fontos figyelembe venni, hogy a zománc könnyen károsodhat, ami még látványosabb elszíneződéssel jár.

Hozzászólás írása