Gasztronómiai utazás a Viharsarokban

Tudta Ön, hogy Magyarország termálvízkészletének legnagyobb részét a Dél-Alföld rejti magában? Az országhatár mellett egymást érik a termál- és gyógyfürdők, amelyek télen-nyáron magas színvonalú szolgáltatásaikkal várják a vendégeket. A gyógyuláson és pihenésen túl valódi felfrissülést és élményeket nyújt többek között a békéscsabai Árpád Fürdő a törökfürdő hatást keltő impozáns épületével, a gyulai várfürdő vagy az ódon tölgyfák közé emelt gyomaendrődi Liget Gyógyfürdő és Kemping.

Noha valójában a termálmedencék csábítják a látogatók többségét a környékre, mi most egészen más kirándulásra invitáljuk Önöket: adjunk a kulináris élvezeteknek és tegyünk gasztronómiai utazást a Viharsarokban!

Az országnak ezen része sok különlegességet tartogat számunkra. A helyi kultúra sokszínűségét a román, magyar és német hagyományok ötvöződése adja, ez pedig az ételek ízében, változatosságában is megjelenik. Induljunk Gyuláról: mindenképpen érdemes néhány napot arra szánnunk, hogy a város nevezetes éttermeit, cukrászdáit felkeressük. Igyon egy kellemes teát a Százéves Cukrászdában és válasszon mellé a helyi specialitások közül. Ha még nem unta meg az édeset, akkor térjen be a Kézműves Cukrászdába és kóstolja meg a manufaktúrában készített bon-bonkülönlegességeket. A sós ízek kedvelői mindenképpen látogassák meg a város legkedveltebb éttermét, a Kisködmön Éttermet és fogyasszanak igazi gyulai harcsapaprikást.

Gyulai Kolbász Fesztivál

Gyulai Kolbász Fesztivál: A Gyulai magyar kolbász messze földön híres hungarikum. Érdemes évente ellátogatni a fesztiválra is.

Haladjunk tovább a térképen és álljunk meg egy pillanatra Békéscsabán. Ki ne hallott volna a világhírű hungarikumról, csabai kolbászról? Ha a kolbászfesztivál idején érkezik a városba, garantáltan nem távozik üres gyomorral, s lesz alkalma arra is, hogy megízlelje ezt a szigorúan bors nélkül készült terméket is. Ha épp július közepén van Békéscsabán, ne felejtse el megkóstolni az 1800-as évek végén itt nemesített csabagyöngye csemegeszőlőt.

Következő állomásunk az Alföld egyik legszebb városa, Szarvas (szálláslehetőségek itt). Itt évente négy olyan rendezvényen vehetünk részt, amelyen hangsúlyos szerepet kap a hagyományőrző ételkészítés. Júliusban rendezik az arató és kárpát-medencei napokat, ahol az aratásokkor fogyasztott ételeket ismerhetjük meg; Szent István napján halfőző versenyt szerveznek, szeptember elején tartják a Szilvanapokat, október közepén pedig Idénynyitó Szarvasi Disznótort szerveznek káposzta- és disznótöltő versennyel egybekötve.

Végezetül térjünk be Gyomaendrődre is. Semmiképpen ne hagyja ki a tradicionális gyomai halászlevet, a busalevest vagy busatekercset, vagy az endrődi túrós derelyét.
Körutazásunk végén nincs más hátra, minthogy kipihenjük az ételek okozta örömteljes fáradtságot a gyógyfürdők kellemes medencéiben. Tartson velünk!

Hozzászólás írása