Ami a horgoláshoz elengedhetetlen: horgolótű és fonal

A horgolás egy meglehetősen régi kézimunka technika, melyet manapság is sokan használnak. Akadnak, akik hobbiként tekintenek rá, mások mellék kereseti lehetőséget látnak benne. Mivel nem kell hozzá túl sok eszköz, csak horgolótű és fonal, nagyon könnyen nekiállhatunk, ha kedvet kapunk hozzá.

Régen az iskolában tanították is a technika órákon, de ha már nem emlékszünk az alapokra, akkor az interneten is megtanulhatjuk a horgolás fortélyait. Akinek pedig szükségük van arra, hogy a gyakorlati tanácsokat kapjanak, már tanfolyamok is léteznek.

A horgoláshoz először is szükségünk lesz egy horgolótűre. A méretek érdekesek a horgolótűk esetében, ugyanis amíg mi magyarok milliméterben adjuk meg a különböző méreteket, addig az angolok és az amerikai nem, a japánokról már nem is beszélve. Érdemes tehát kérni némi segítséget, ha csak most tanuljuk az alapokat, hogy milyen méretű horgolótűt is válasszunk.

Mi alapján válasszunk fonalat? 

Erre a kérdésre egyszerű lenne rávágni, hogy szín alapján, de a dolog koránt sem ilyen egyszerű. A legalapvetőbb kérdés, hogy mit szeretnénk készíteni. Bár vannak olyan nézetek, miszerint bármelyik fonal használható horgolásra, csak a megfelelő méretű tű kell hozzá, azért ez nem egészen így van. Mármint használható horgolásra szinte minden fonal, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mit szeretnénk készíteni. Mert horgolással nagyon sokféle dolog készíthető, gyerekruha, felnőttruha, ruhára dísz, takaró, vagy akár figura is.

Az első lépés, hogy kitaláljuk, mit fogunk készíteni, és ennek megfelelően választunk fonalat. A márkák tekintetében lehetnek eltérések, ám ha kitaláltuk, hogy mondjuk, amigurumit készítünk, akkor meg kell határoznunk, hogy miből. Ez lehet zsenília vagy pamut fonal is, ám egy figurán belül keverni az anyagokat nem túl szerencsés, kivéve, ha egyes különálló elemek készülnek más anyagból, majd ezeket külön hozzávarrjuk vagy hozzáhorgoljuk a figurához. A fonal határozza meg, hogy milyen is lesz a kész mű, így elengedhetetlen, hogy jól válasszunk.

Hozzászólás írása