Televízió a hálószobában

Te is azok közé tartozol, akiknek a hálószobában van televíziójuk, és emellett szívesen viszik magukkal az ágyba a mobiltelefonjukat, tabletjüket és minden képernyővel ellátott eszközt, hogy egy kicsit kikapcsolódj?

Elég gyakori, hogy a hálószobában van televízió, de figyelembe véve, hogy ezt a helyiséget elsősorban pihenésre és alvásra használják, nem tanácsos ilyen elnyelő, zavaró elemet elhelyezni a közelben.

Nagyon gyakori, hogy az emberek azt mondják, azért kapcsolják be, hogy jobban aludjanak, mert a háttérzaj segítsen nekik elaludni, és valójában nem figyelnek rá. Az agyunk azonban igen, még ha nem is vagyunk tudatában.

Az embereket arra teremtették, hogy sötétben aludjanak. A lefekvés előtti rendszeres tévénézés késlelteti a pihenés kezdetét, mivel éberek és aktívak maradunk. Nem is beszélve arról a számos esetről, amikor a televíziós műsorok vagy reklámok érzelmi zavarokat okoztak vagy szükségleteket váltottak ki az emberekből. Fiziológiailag és kognitívan is aktiválhatnak minket.

Például az ételreklámok nézése éhségérzetet okozhat; emellett érzelmileg is összekapcsolhatnak minket, emlékeket idézhetnek fel bennünk, vagy akár félelmet is kelthetnek bennünk.

Nem csak a tévénézés káros

De ne gondoljuk, hogy a hálószobában lévő tévé a legrosszabb dolog. Miközben szeretjük a távirányítót a közelünkben tudni, addig van egy készülék, ami még rosszabb az egészségünkre nézve. Igen, az okostelefonok sokkal károsabbak.

A tabletek elterjedésével azt vizsgálták, hogy a tévézés nem olyan káros, mintha a mobiltelefonunk mellettünk lenne a lefekvés előtti percekben. Úgy tűnik, hogy az a közelség, amelyben ezeket az eszközöket elhelyezzük, és az az idő, amelyet lefekvés előtt velük töltünk, sokkal rosszabb, mint a televíziózás.

Éjszaka a mobiltelefon képernyőjének feloldása szintén nem ajánlott. Egészségesebb megnézni az időt az ébresztőórán, elmenni a WC-re vagy vizet inni, mint az okostelefonra nézni. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a letöltött alkalmazások által küldött üzenetek egy részét látjuk, és teljesen felébredünk.

Hozzászólás írása