Ph érték – erre is figyeljünk medencéknél!

Számtalanszor hallhatjuk, hogy különböző bőrápolási, szépségápolás vagy higiéniai termékeknek ilyen vagy olyan a Ph-értékük. Ma már az ásványvizeket, sportitalokat is lehet bizonyos Ph-érték szerint válogatni, de nagyon fontos, hogy a medence vizének is meglegyen a megfelelő egyensúlya. A medence Ph-értéke egy könnyen változó dolog, melynek felborulása komoly zűrökkel és kellemetlenségekkel jár.

A Ph-érték egy adott anyag (pontosabban oldat) lúgosságának, savasságának vagy semlegességének mértékét mutatja meg, mely a hidrogénionok aktivitásától függ. Mérőskálája 0-tól 14-ig terjed. A semlegességet a 7 jelenti, mely alatt az oldat savas, és amely fölött pedig lúgos. Érzékletes példa a kávé, bor és sör, melyek Ph-ja 5 körül alakul, a Coca Cola a 2-es Ph-értékével és az akkumulátorsav, mely csupán 1-es ezen a skálán, tehát nagyon is savas. Lúgos oldatokra jó példa a marószóda, melynek 13 és 14 között alakul a Ph-értéke, de az egyszerű szappanok is 9-es vagy 10-es értékeket produkálnak. Ha tengerben fürdünk, bőrünk 7,5-8,5-ös Ph-értékkel érintkezik.

Milyen Ph-érték az ideális medencénkben?

Induljunk ki abból, hogy az emberi szem Ph-ja 7,5. Ha ettől nagyban eltérünk bármely irányba, kellemetlenségeink adódnak. A 7,2-es Ph alatti értékkel a víz csípi szemünket, ahogy a 7,8-as érték sem hat rá kedvezően. Igyekezzünk valahogy e két szám közé beállítani a medence vízét! Nyálkahártyáink károsodásán kívül a medencénkben, a vízminőségben és a medencegépészeti berendezéseinkben is komoly károkat tesz a túl magas vagy túl alacsony Ph.

Túl magas Ph-érték esetén a víztisztító vegyszerek hatékonysága is csorbát szenvedhet. Hiába használjuk a legjobb minőségű anyagokat a legmegfelelőbb mennyiségben, rossz Ph esetén a víz zavaros lesz, bármit is teszünk. ha ilyesmit tapasztalunk szinte biztos, hogy a lúgos-savas egyensúllyal van gond. A túl alacsony érték korrodálhatja a medencét és a hozzá tartozó vízvezetékeket, berendezéseket, ezért fontos, hogy meglegyen az egyensúly és ne dőljön el semelyik irányba túlzottan a mérleg nyelve.

A medence Ph-értékének beállítására eszközök és szerek is rendelkezésre állnak, valamint a medencetisztító szolgáltatásoknál Ph-érték beállítást is igénybe lehet venni. Nem elég egyszer beállítani az ideális értéket, rendszeres ellenőrzésre van szükség, mert apró behatásokra is változhat.

Hozzászólás írása