Napi 78 perc zenehallgatás a mentális egészségünkért

A zenehallgatás feltölt, szórakoztat és jobb kedvre derít. Ezt valószínűleg mindenki tapasztalta már, aki szeret zenét hallgatni. Nem csoda, hogy a mai napig látni fiatalokat, akik mobiltelefonjukon vagy táskájukból bömböltetik Bluetooth hangszórón kedvenc slágereiket, miközben az iskolába igyekeznek.

Már a kilencvenes években is gyakori volt, hogy parkokban, nagy, hordozható kazettás magnón hallgatta az összegyűlt társaság az aktuális zenei válogatást. A zene azonban nem csak a fiatalokra van pozitív hatással, hanem gyerekekre és felnőttekre – sőt, idősekre is – egyaránt.

A Brit Hangtechnikai Akadémia azonban utána járt, hogy kézzelfogható bizonyítékot szerezzen a zene jótékony hatásairól. Az eredmény pedig meglepő lett, ugyanis még azt is sikerült kikalkulálniuk, hogy pontosan mennyi ideig kell naponta zenét hallgatnunk a boldogságunkhoz. A 7500 résztvevővel végzett kutatásban a Deezer nevű online zenei stream szolgáltató együttműködésével került sor, ahol a zenehallgatási szokások mellett azt is megvizsgálták, a zenehallgatókra hogyan hatnak a dallamok és miként alakul a zenétől a közérzetük.

Nem csak a mennyiség számít, hanem a minőség is

Az angol kutatás rámutatott, hogy 78 percet, azaz több mint egy órát kellene minden egyes nap zenét hallgatnunk ahhoz, hogy lelkileg kiegyensúlyozottak és nyugodtak lehessünk. A boldogsághoz azonban nem elég csak úgy akármilyen zenét letölteni az internetről. A kutatók rámutattak ugyanis, hogy különböző mennyiségű és érzelmi töltöttségű zenéket kell váltogatnunk ez idő alatt. Bár a kutatók hangsúlyozzák, hogy mindenki a saját zenei stílusának megfelelő zenét hallgassa, kiadtak egy iránymutatást, amely segíthet a döntésünkben.

Az első 14 percben felemelő zenét hallgassunk, majd 16 percig ellazító, nyugodt zenét, ezután ismét 16 percig vidámságot árasztó számokat tegyünk be, majd negyed órán át motiváló dallamokat, ami segíti a koncentrációt, végül pedig 17 percnyi dühlevezető zenét. A résztvevők ajánlása alapján a boldogság érzést a popzene, a relaxációt a klasszikus zene, a dühlevezetést pedig a rock zene tudja leginkább előcsalogatni belőlünk.

Hozzászólás írása