Milyen padlóburkolatot válasszunk?

Amikor felújításban gondolkodunk, esetleg építkezés előtt állunk, a padlóburkolat témája fel fog merülni. Lehet, hogy teljesen új padlóban gondolkodunk, de az is előfordulhat, hogy a meglévőt újítanánk fel vagy cserélnénk le. Mielőtt bármiben is döntenénk, érdemes utána járni, hogy milyen lehetőségek közül is választhatunk.

A burkolatok esetében különbséget teszünk hideg és meleg burkolatok között. Természetesen itt nem arról van szó, hogy az egyik meleg a másik meg hideg, inkább az érzetük, ahogyan rálépünk.

A meleg burkolatok például a parketta, a keményfa padló, a laminált padló vagy a PVC padló. Ahogy látszik, ebben a kategóriában különbséget tudunk tenni természetes és mesterséges burkolat között.

Régebben ezek jóval népszerűbbek voltak, mint a hidegburkolatok, melyeket elsősorban csak a vizes helyiségekben, illetve a konyhában használtak, viszont a padlófűtés térhódításával manapság már a hidegburkolatok használata is legalább ennyire népszerű. De miket is találunk, ha hidegburkolatban gondolkodunk?

Legnépszerűbb hidegburkolatok 

A hidegburkolatok esetében különbséget teszünk kültéri és beltéri burkolat között. A hidegburkolatok érzete ugyan hideg, ugyanakkor nem feltétlen kell annak lenniük. Ezek a padlók általában egytől egyig kombinálhatóak padlófűtéssel, így akár hálókban vagy gyerekszobákban is alkalmazhatóak.

A következő burkolatok tartoznak ide: csempe, padlólap, kerámia és beton. A csempét és padlólapot senkinek sem kell bemutatni, és a kerámia sem lehet újdonság senki számára. Leginkább ezekkel találkozhatunk a lakásokban és családi házakban.

A beton meg viszonylag újnak mondható, már ami az otthoni használatát illeti. A kétezres évek elejére tehető a kezdeti terjedése, ugyanis ebben az időben számos ipari csarnok és gyárépület átalakítása történt meg, loft lakásokban pedig megőrizték az eredeti beton padlót.

Manapság már sokan választják ezt a megoldást, hiszen olcsó, tartós és meglehetősen széles körben felhasználható, már ami a dizájnt illeti. Továbbá a grindtech.hu szerint a betoncsiszoló munkálatok is nagyban elterjedtek, azok karbantartása végett.

Hozzászólás írása