Miért nem terjedt még el annyira a könnyűszerkezetes házak?

A nyugati országokban a könnyűszerkezetes házak már elég elterjedtek, és lassan már legalább annyi, hanem több ház készül így, mint téglaépítésű. Hazánkban azonban még csak pár éve jelent meg ez a megoldás, és bár egyre több ház készül így, még mindig csak az épített házak 10 %-át teszik ki a készházak.

Annak ellenére, hogy számos előnnyel kecsegtetnek, még mindig rengeteg tévhit övezi őket, ami miatt sokan tartanak ettől a fajta építkezéstől. Ennek többek között az is az oka, hogy számos hatásvadász szalagcím látott napvilágot. 

Az nem igaz, hogy a készházak 3 nap alatt elkészülnek, az azonban valóság, hogy az előre legyártott panelek három nap alatt felállíthatóak úgy, hogy már a tető is a helyén van. Sokan ezek alapján a címek alapján ítélnek, és persze jogos a gondolat, hogy ez biztosan nem igaz.

Ugyanakkor van igazságalapja, és érdemes alaposan utánajárni, mert a könnyűszerkezetes ház egy jó megoldás lehet. De még mindig vannak olyan tévhitek, melyek makacsul tartják magunkat, és sokakat eltántorítanak. 

Leggyakoribb tévhitek 

Az egyik általános tévhit, hogy a könnyűszerkezetes házak, vagyis inkább a fa, amiből készülnek nem annyira tartós, mint a tégla. Ennek értelmében sokan hiszik, hogy az így készült házak tíz éven belül lakhatatlanná válnak, pedig ez egyáltalán nem igaz.

Gondoljunk csak bele, hogy hány ház épült régen fából, például Erdélyben is rengeteg ilyet találunk, és mégis mindegyik áll még. A másik tévhit, hogy a könnyűszerkezetes házak könnyebben válnak a tűz martalékává, mint a téglaházak.

Azt botorság lenne állítani, hogy a fából készült házak nem égnek le, ugyanakkor számos esetben láthattuk, hogy a téglaházak is leéghetnek. 

Szintén tartja még magát az a hiedelem is, hogy az időjárás viszontagságait nem bírják annyira a könnyűszerkezetes házak. Ez is meglehetősen fura feltételezés, hiszen évek óta készülnek készházak a nyugati országokban, és egyikbe sem tett kárt a hó vagy a jég, a viharok pedig a téglaházakat is megrongálják.

Hozzászólás írása