Miért fontos az egészséges életmód szempontjából a sok folyadék fogyasztás?

Manapság egyre divatosabb az egészséges életmód és szerencsére egyre több üzletben és szupermarketben lehet már egészséges alapanyagokat és egészséges ételeket vásárolni. A kiegyensúlyozott étkezésen kívül azonban fontos beszélni arról, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot is bevigyünk a szervezetünkbe, különösen a nyári forróságban.

A mai rohanó világban azonban egyre többször feledkezünk meg a sok folyadék fogyasztásról, sajnos sok esetben már csak akkor gondolkozunk el, hogy ittunk-e ma eleget, mikor már fáj a fejünk és levertek vagyunk.

Milyen és mennyi folyadékra lenne szükségünk naponta?

Az emberi szervezet 60%-át víz alkotja, melyeknek legnagyobb részét sejten belül, kisebb része pedig sejten kívül található, mely lehet, mondjuk nyirok, vizelet, vérplazma, vagy egyéb testnedvek is. Szervezetünkben a folyadék szinte mindenhol megtalálható, hiszen a zsírszövetek 30%-a, a máj 70%-a, a csontok és a fogzománc 1%-a, az agyvelő 79%-a, izomzatunk 75%-a, a szem üvegtestének 99%-a és a vesénk 83%-a víz. Ha nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű folyadékot, akkor megemelkedik a testhőmérsékletünk, a szívfrekvenciánk, emellett szervezetünk fontos tápanyagokat is veszít.

Az írást támogatta a BiotechUSA webshop bolt, köszönjük.

A folyadékegyensúly fenntartásának legfontosabb ingere a szomjúságérzet, ám nem szükséges ezt megvárnunk, ha tényleg egészségesen szeretnénk élni, hiszen szervezetünk általában már túl későn jelez, vagyis ha azt érezzük, hogy szomjasak vagyunk, akkor igazából már órákkal ezelőtt innunk kellett volna.

A tudatos folyadékpótlás az, amivel hozzászoktathatjuk magukat a sok iváshoz és egy idő után már egyáltalán nem lesz szokatlan érzés, hogy folyamatosan magunknál hordunk egy palack ásványvizet. Érdemes tehát módszeresen és tudatosan kialakítanunk saját ivási szokásainkat. A mindennapjainkba mindig iktassunk be rövid kis szüneteket, amikor megállunk és elfogyasztunk 1-1 pohár folyadékot.

Aki nem szereti a tiszta víz ízét, az eleinte próbálkozhat a 100%-os gyümölcslevekkel, ezután térjen át a természetes ízesített vizekre, onnan pedig már egyszerű lesz megszokni a sima víz ízét. Átlagosan egy felnőtt szervezetnek körülbelül 2,5-3 liter vízre van szüksége naponta, ám ez a mennyiség növekszik, ha nagyon meleg van és sportolunk is.

Hozzászólás írása