Mi az a vaginizmus?

A vaginizmus egy fájdalmas tünetcsoport, a gát és a hüvely izmainak görcsös állapota, voltaképp a hüvelybemenet rendellenessége. Az izmok összerándulnak, amikor valami, például egy tampon vagy egy hímvessző belép a hüvelybe. Ez pedig kellemetlen, fájdalmas érzés okozhat. A vaginizmusnak több típusa is van.

Elsődleges vagy szerzett

Az elsődleges típusú vaginizmusnál a nőnek minden alkalommal fájdalmat okozott, amikor valami a hüvelyébe került, ez az állapot élethosszig tart. A másodlagos vaginizmus definíciója pedig az, amikor valaki korábban fájdalom nélkül élhet szexuális életet, de aztán ez nehézzé, vagy lehetetlenné vált. A vaginizmus leggyakoribb és legelső jele a fájdalmas szex, a fájdalom pedig a behatoláskor jelentkezik, úgy írják le, mint egy égő érzés, olyan, mintha a pénisz falnak ütközne. Sokan nemcsak a pénisz behatolásakor érzik ezt, hanem például nőgyógyászati vizsgálatkor és akkor is, ha tampont helyeznek fel.

A vaginizmus további tünete, hogy a nők nem képesek a szexre, félnek a fájdalomtól és egy idő utána  szexuális élettől is, így elvész a szexuális vágy. Kezelés nélkül ezt nem lehet kontrollálni, így mindenképp szükséges felkeresni egy szakembert. És hogy milyen okok állhatnak a háttérben?

Nem  mindig egyértelmű, hogy mi volt előbb, a vaginizmus, vagy a szorongás, de az biztos, hogy a vaginizmus a szexszel kapcsolatos szorongással, félelemmel függ össze. Azért is fontos szakemberhez fordulni, mert más egészségügyi problémák is okozhatnak kellemetlen tüneteket közösülés során, így a különböző hüvelyi fertőzések és szárazság.

Test és lélek

A vaginizmus diagnózisához az orvos megkérdezi a tüneteket és a szexuális kórtörténettől is tájékozódik, majd kismedencei vizsgálatot végez. Az érintettek pedig otthoni gyakorlatokat végeznek, melyek segítségével megtanulják kontrollálni és ellazítani a hüvely körüli izmokat. Biztos sokan hallottak már a Kegel-gyakorlatokról, ezeknek jó hasznát vehetik a nők minden helyzetben és minden életkorban.

A szexualitás életünk fontos része, és sok esetben fordulnak elő átmeneti zavarok. A férfiaknál merevedési problémák, a nőknél például a vaginizmus. Ezekkel a problémákkal foglalkozni kell, kezelni a bajokat, a potenciagondok ugyanis állandósulhatnak, és innen már nehezebb a visszaút.

Hozzászólás írása