Magyarország és a tűzijáték forradalma

Ki ne emlékezne az elsőnek látott tűzijátékára. Gyermekként eleinte félve, de később izgatottan várva a gyönyörűséget, amelyet az égboltra festenek. Felnőtt fejjel természetesen már megszokott látványt nyújt, nem hiába hiszen, egyre több helyen elérhető már. A szilveszter előtti időszakban egyre többen szereznek be ilyen pirotechnikai eszközöket, hogy magán tűzijátékokkal szórakoztassák önmagukat.

Nem csak a szilvesztert, de az ünnepeket is végig kísérik a viták, hogy az élővilág érdekében hagyjanak fel ezekkel a szokásokkal. Vajon mióta létezik ez Magyarországon? Miért csak most tartják fontosnak a negatív következményeit?

Tűzijáték Magyarországon

A 14-15. században terjedt el a pirotechnika mai formája Európában. Egyes források szerint Mátyás király és Beatrix esküvőjén rendeztek elsőnek tűzijátékot. Biztos forrást csak 1608-ból, II. Mátyás pozsonyi koronázásáról vannak. Gyakorisága mégis csak a 17-18. században terjedt el, addig pénzszórás és egyéb látványosságok közé sorolták ezeket a tevékenységeket. A mai hagyomány akkor kezdett kialakulni, hogy jeles ünnepekre vagy esküvőkre, születésnapokra kezdték el használni.

A híres augusztus 20-ai tűzijáték az egyik legősibb ünnepe Magyarországnak, mely az 1771-es évtől vált hivatalossá a Szent Jobb hazakerülésével. Az idők folyamán hivatalosan is egyházi jellegű ünneppé vált, majd a reformkorban egyre látványosabbá vált ez az ünneplés. Minden évtizednek megvolt a maga sajátossága a mai viszonylatba nézve azonban egyre különlegesebbek ezek a pirotechnikai eszközök.

Nem csak a tűzijáték formája változott az idők során, de látványelemei is egyre exkluzívabbak. A 21. században azonban egyre jobban felfigyeltek a negatív hátrányaira is, nem csak az emberi balesetek számára, de a környezet reakciójára is. Az élővilágra fokozottan veszélyesek ezek a hanghatások, hiszen felesleges riadalmat keltenek. Talán azért fordulhatott elő, hogy manapság egyre felkapottabb témává vált, hogy egyre több helyen árusítható és egyre több ember vásárol és használ ilyen termékeket.

Hozzászólás írása