Lökéshullám terápia a diabéteszes fekély ellen!

A Diabétesz egy olyan betegség melynek következménye sok esetben a diabéteszes fekély, mely legtöbb esetben a lábszáron alakul ki. A probléma kezelése igen hosszadalmas lehet, a szövődmény rossz esetben akár a végtag amputálásához is vezethet. Kezelés során legelőször a cukorbeteg vércukorszintjét kell normalizálni, illetve a fekélyt folyamatosan kezelni kell és ajánlott speciális lábbeli viselete is.

Dr. Pop Gábor, a Cukorbetegek Központ sebésze úgy tartja, hogy ezt a szövődményt a legtöbb esetben nagyon nehéz gyógyítani, ám több tudomány is aláigazolja azt az állítást, miszerint a lökéshullám terápia szépen felveszi a harcot a fekéllyel szemben.

Valóban felveszi a harcot a fekély ellen?

Legelőször több mint 13 éve tettek említést az orvosok a lökéshullám terápiáról a sebgyógyítás kapcsán, ám pár éven belül rájöttek arra, hogy szép gyógyulást képes elérni a terápia a diabétesz okozta fekélyek esetén, legyen szó akut vagy krónikus problémáról. A lökéshullám terápia fokozza a vérkeringést, izomlazító és görcsoldó, csökkenti a gyulladást. Felgyorsítja a beteg anyagcsere folyamatát, beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait és elősegíti a gyorsabb sebgyógyulást, mely a diabéteszes fekélyeknél igen fontos.

Lökéshullám terápia a diabéteszes fekély ellen!

Lökéshullám terápia a diabéteszes fekély ellen!

Egy felmérésben diabéteszes lábszárfekéllyel küzdő betegeket kezeltek, egyik felüket lökéshullám terápiával, másik felüket pedig oxigénterápiával. A felmérés végén az összesített eredmények szépen kimutatják azt, hogy a lökéshullám terápiában résztvevő betegek 31%-ában történt teljes gyógyulás. Jelentős javulást pedig a betegek 58%-a észlelt. Ez a teszt bebizonyítja azt, hogy a lökéshullám terápia jobb eredményeket ért el, mint az oxigén terápia, hiszen azoknál az embereknél, akiket így kezeltek, csupán 22%-uk gyógyult meg teljesen, 50%-uk észlelet valamilyen javulást, ám 28%-uk állapota teljes mértékben változatlan maradt.

Az, hogy kinél hány alkalom kell a lökéshullám terápiából, míg jelentős változást tapasztal, nagyon változó. Ez jórészt a már kialakult fekély súlyosságától, állapotától, a beteg életkorától és a vércukorszintjétől függ. Nagy általánosságban elmondható az, hogy a sebgyógyulás már 2-3 kezelés után szépen beindulhat, 6-8 kezelés elég ahhoz, hogy a beteg látványos eredményt tapasztalhasson.

Hozzászólás írása