Kinek ajánlott a cirkon korona?

A mai esztétikai igényeket leginkább a cirkónium oxidból készített cirkon korona elégíti ki. Egy hozzá nem értő páciens könnyen elveszhet mégis az információk tengerében, hiszen nem született mindenki fogorvosnak. Mikor ajánlott ezt a cirkon fog koronát választanunk? Miben különbözik a többitől?

Elég ha ismerőseink között keresünk példákat a régi szürke szélű fémkerámia koronákra, bizonyára eszünkbe fog jutni, hogy bizony nem a legesztétikusabb látvány ez. Gyökérkezelés után a fog hajlamos beszürkülni, elszíneződni. Súlyossal destruált vagy fémcsappal megerősített fogak korrekciójánál. Foghiány készítésére, cirkónium implantátummal. Legegyszerűbben csoportosítva, kettő fajtát különböztetünk meg egymástól. Az egyik a vázas- a másik a váz nélküli korona.

A váz nélkülieket a préskerámia koronák alkotják, ezekkel lehet a legélethűbben visszaadni az eredeti fog kinézetét. A szakítószilárdságuk viszont sokkal gyengébbek mint a váz nélkülieké. Gyengeségük miatt sérülékenyebbek ezért egy teljes foghiány pótlására alkalmatlanak.

A cirkon korona ára

A cirkónium koronának köszönhetően a legcsúnyább fogakat is képesek elfedni. Még azokban az esetekben is, mikor a károsodás már olyan mértékű, hogy sem töméssel, sem építéssel nem korrigálhatóak a fogak. Egyik legnagyobb előnye, hogy teljesen allergén mentes, a CAD-CAM technológia miatt, így a fémre érzékeny páciensek is bátran választhatják ezt a megoldást.

Anyagát tekintve rendkívül strapabíró és ellenálló. Az ár egyik esetben sem fix, mindenképp függ a kezelés bonyolultságától, és a felhasznált anyagköltségtől. Ne hasonlítsuk a mi koronánk árát a szomszédasszonyéval, hiszen a két páciens fogazata is teljesen más, ahogy a koronával járó munka is más és más. Minden esetben egyénileg van legyártva minden cirkon korona.

Bár a többi koronával összehasonlítva, az ára magasabb, mégis megéri beruházni rá. Hosszútávon érdemes emellett dönteni, hiszen annyira erős anyagból készül, hogy nem kell pár év múlva újat csináltatni a kopások és törések miatt.

Hozzászólás írása