Kézfertőtlenítővel a vírusok és baktériumok ellen

Amikor berobbant a koronavírus-járvány, a boltok polcairól pillanatok alatt elfogytak a különböző kézfertőtlenítők. Sorra jelentek meg az útmutatók a helyes kézmosásról, annak jelentőségéről a vírus elleni harcban. A kézfertőtlenítők szerepe a mai napig kiemelt fontosságú, a közintézményekben, közösségi tereken, lépcsőházakban mindenhol találkozhatunk valamely típussal.

A kézfertőtlenítők víz nélkül tisztítanak és fertőtlenítenek, védelmet nyújtva a baktériumok, vírusok és gombák ellen. Gél formában a tenyérbe adagolva egyszerűen csak szét kell dörzsölni. A virusmaszk.hu többféle kézfertőtlenítőt is kínál, többféle kiszerelésben és hatóanyaggal. Vannak illatosított változatok is, például kamilla, aloe vera, levendula vagy épp citrom. Vannak olyanok, melyek kis kiszerelésben akár a táskában is hordhatók, így útközben is használhatók, ezekhez már léteznek különböző színű szilikon tokok is, melyek megkönnyítik a kézfertőtlenítő szerek adagolását.

Hogy milyen fertőtlenítőszert válasszunk, ami segítségünkre lehet a koronavírus elleni védekezésben, arra a Nemzeti Népegészségügyi Központ ad választ. Az alkohol tartalmú kéz- és felületfertőtlenítő szerep általában 70-80 százalékos etanol és/vagy izopropil tartalmú szerek, melyek hatékonyak a vírusok ellen, a felületfertőtlenítő szerek estében a nátrium-hipoklorit (közismert nevén hypo) hatóanyagú termékek szintén vírusölők.

A vásárlás előtt érdemes tanulmányozni a termék leírását, címkéjét, hisz ebből megtudhatjuk, hogy alkalmas-e a vírusok elpusztítására. Olvassuk el azt is, hogy milyen óvintézkedéseket kell betartanunk, ha a terméket használjunk, például alkoholos szerek esetében kerüljük a nyílt láng használatát.

A fertőtlenítő gélek, folyadékok és kendők használata fontos eszköz a vírus elleni védekezésben, azonban ne feledkezzünk meg a rendszeres kézmosásról sem. A 30-40 másodpercig tartó alapos, szappanos kézmosás során ugyanis a természetes zsírréteg ugyanis eltűnik, megakadályozva a kórokozók megtapadását és szaporodását a bőrön. Emellett magunk és embertársaink egészségének megőrzése érdekében fontos a maszkviselés és a megfelelő távolságtartás is. Ne gondoljuk azt, hogy csak a beteg ember veszélyes, a vírus ugyanis már a tünetek megjelenése előtt tovább fertőz.

Hozzászólás írása