Így takarékoskodhatunk a jacuzzi vízével

A jacuzzi ellen felhozott egyik leggyakoribb negatívum, illetve ellenérv leginkább talán az, hogy nem éppen környezetbarát megoldással rendelkeznek, hiszen rengeteg vizet fogyasztanak el, ezáltal gazdaságosságuk erősen megkérdőjelezhető. Tény és való, hogy a jacuzzi vízzel működik, ezt nehezen lehetne vitatni, mint ahogyan azt is, hogy a méret függvényében egy medencének akár 1000 liternél több vízre is szüksége lehet a megfelelő működéshez.

Fontos azonban kiemelni, hogy mint minden vízzel működő wellness-berendezés esetében, úgy a jakuzziknál is vannak víztakarékossági módszerek, amelyek segíthetnek csökkenteni ezt a költséget. Hogy melyek ezek?

Mindig legyenek tiszták azok a szűrők

Ha elhanyagoljuk jakuzzink szűrőrendszerét, az a leggyorsabb útja annak, hogy a benne levő víz minősége rohamtempóban romoljon. Ennek köszönhetően a víz gyakrabban piszkolódik, és többször kell majd cserélni, ami nyilván egy 1000 literes medencénél hatalmas pazarlás és kiadás is egyben.

Amennyiben azonban nem akarjuk havi szinten lecserélni az összes vizet, akkor kéthetente, de legalább havonta szánjuk pár percet arra, hogy megtisztítjuk a szűrőket, amelyek alapos átmosása nagyon sokban hozzájárul ahhoz, hogy tisztább vizünk legyen, ami egészségünk és komfortunk tekintetében sem hátrány.

Legyen tető a medencén

A medence tetőket sokan csak a rossz időben szokták alkalmazni, holott az év minden napján szükség lenne rá, ha nem használjuk a medencét. Ezzel nemcsak a párolgást akadályozzuk meg – ami ugye utántöltést von magával –, hanem a vízhőmérséklet csökkenését is, miközben a mechanikus szennyeződéseket is távol tarthatjuk medencénktől. Márpedig ezek a mechanikus szennyeződések a leglátványosabbak, amelyek miatt sokan azonnali cserét alkalmaznak.

Próbáld meg újrahasznosítani a vizet

Hogy több száz liter vizet csak úgy leengedjünk és eldobjunk a szennyvízbe? Ez bizony nagy pazarlás, éppen ezért próbáljuk meg a jakuzziból leengedett vizet átmerni valamilyen vízgyűjtőbe, ami tökéletesen alkalmas lehet később virágok locsolására, kocsi mosásra, egyszóval majdnem minden olyan dologra, amihez kint víz szükséges. Sokat spórolhatunk, ha ezekhez a tevékenységekhez nem a csapból vesszük a drága vizet, hanem a korábban leengedett jacuzzi vízét hasznosítjuk újra!

Hozzászólás írása