Időskori romantika

A legtöbb ember azt hiszi, a nyugdíjas, idős embereknek nincs szükségük már romantikára, hiszen volt benne részük fiatal korukban eleget. Nos, ez az egyik legnagyobb tévhit, amit ember kitalálhat. A romantika nem korfüggő, a romantika emberi szükséglet, hiszen a romantikus dolgoktól jól érzi magát mindenki.

Jobb lesz a közérzete, sőt, az idős emberek ilyenkor mondják azt magukról, hogy újra fiatalnak érzik magukat. Senkitől nem szabad elvenni vagy irigyelni ezt az érzést, amihez minden embernek joga van.

Természetesen idős korban a romantika már nem ugyanúgy van jelen az emberek életében, ahogy ifjú korukban, de attól még jelen van, ha engedik, hogy jelen legyen. A romantikus programokat nem pótolja az, ha egymás mellett ülve nézik a televízió adásait. Az idős emberek ugyanúgy igénylik az együtt töltött minőségi időt, ahogy mindenki más. Ebben a korban a szerelem már leginkább egy szép emlék, de a szeretet olyan erős lehet, mint amilyen addigi életükben még soha.

Hogyan romantikázzunk idős korban?

Ebben a korban már nem olyan a romantika sem, mint fiatalabb korban, bár azért van néhány olyan dolog, ami lehet ugyanaz. Például egy kellemes séta, kéz a kézben. Egy közös vacsora valami eldugott kis étteremben. Esetleg látogatás olyan helyeken, ahol együtt jártak régen. Jó felidézni a régi, kellemes emlékeket. Elő lehet venni a régi fotóalbumokat, együtt nézegetni a bennük található fotókat, emlékezni, mi is történt éppen akkor, amikor készültek. Digitalizált világunkban ugyanezt a régi videó felvételekkel is meg lehet tenni, ha vannak.

Fel lehet eleveníteni a régi nyaralásokat, megismerkedésük idejét. A nosztalgiázás a romantika része, hiszen jó érzés a régi, szép emlékekről beszélni.  Nem árt néha eltűnődni, s elmondani a másiknak, mi az, amit az ember a párjának köszönhet, mennyire jó, hogy éppen őrá talált, s vele élte le addigi életét. Egy színházlátogatás is romantikussá válhat, ha a párok ismerik egymás kedvenc darabjait, s megpróbálnak arra jegyet szerezni. A legfontosabb, hogy idős korban sem szabad veszni hagyni a romantikát az életből.

Hozzászólás írása