Honnan ered a fogselyem és miért érdemes használni?

Egy szép mosoly sokszor többet mond minden szónál! Az esztétika mellett pedig egészségünk érdekében is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő szájüreg tisztításra. A fogorvosok azt szokták ajánlani, hogy a megfelelő szájhigiénia miatt érdemes naponta két alkalommal, reggel és este fogat mosni. A fogmosás elengedhetetlen kiegészítője pedig a fogselyem, melyet minden fogmosáskor érdemes használni.

A fogselyem segítségével még tisztábbá tudjuk varázsolni fogainkat, ezáltal csökkenthetjük a fogszuvasodás kialakulásának kockázatában is.

Szép fogakat szeretne? Fogfehérítés a gyönyörű mosolyért

Sokan azt hiszik, hogy a fogselyem egy új keletű dolog, azonban ez nem egy modern találmány, hiszen igazából az emberek már 1815-ben használni kezdték. Már ebben az időben is próbáltak arra törekedni, hogy a fogak között található kisebb réseket is ki tudják tisztítani, ezáltal elkerüljék a fogszuvasodást és a különböző fogágybetegségeket is. Az eszköz egyébként egy amerikai fogorvos ötletéből származik és mára már emberek tízmilliói használják napi rendszerességgel.

Miért fontos hogy fogselymet is használjunk?

Vannak néhányan, akik úgy gondolják, teljesen felesleges fogselymet használni, hiszen tökéletesen kitudják tisztítani fogaik között található réseket is. Ez azonban egyáltalán nem biztos! Attól hogy nem érezzük konkrétan ott az ételmaradékokat, még a fogunk nem teljesen tiszta. A fogorvosok azért szokták ajánlani a fogselyem használatát, mert így azokat a kis réseket is könnyedén kitudjuk tisztítani a fogsorunkban, melyet fogkefével egyáltalán nem tudunk elérni. Sokszor a fogszuvasodás ugyanis a fogak között található réseknél kezd el kialakulni.

Amennyiben ezt a részt nem tisztítjuk ki megfelelően, akkor ott képződik egy úgynevezett dentális pakk, amelyben baktériumok hemzsegnek. Ha pedig a fog rései között kialakul a fogszuvasodás, a legtöbb esetben egyszerre két fogunk is lyukas lehet, amelynek szövődményeként fogínygyulladás és fogvesztés is felléphet.

Hozzászólás írása