Hogyan válasszunk gyerekülést?

Vannak olyan dolgok, amiken nem spórolhat az ember. Ebbe a kategóriába tartoznak a saját és a szeretteink biztonságát érintő kérdések. Tény, hogy bárhol bekövetkezhetnek nem várt események, mégis vannak olyan alkalmak, amikor ez nem érhet minket váratlanul. Gondoljunk csak az autóra.

Ez az eszköz milliók életét könnyíti meg, és rengeteg anyuka és apuka használja nap mint nap. Nem ritka látni, hogy gyerekek is utaznak benne, mivel így sokkal könnyebb a városban mozogni, főleg a hideg, télies időben. Azonban a gyereknek ugyanolyan biztonságban kell utazniuk, mint a felnőtteknek.

Miközben a szülők maguk tudják becsatolni a biztonsági övüket, addig ezt a kicsik még nem értik. Nincs más megoldás hátra, nekünk kell a tettek mezejére lépni, és megtenni a legfontosabb óvintézkedéseket. De mit tehetnek? Erre a választ az egyik legjobb találmány adja, a gyerekülés.

Bátran kijelenthetjük, hogy ezek a speciális ülések rengeteg gyermek életét mentették meg, és nem véletlen, hogy kötelező a használatuk. Nincs olyan, hogy csak a szomszédhoz ugrunk át, vagy majd úgyis lassan megyünk. Nem, a gyerekülés mindig kötelező!

A súly és a gyakorlás

Ahhoz, hogy a legjobb gyerekülést tudjuk kiválasztani, különböző szempontokat kell figyelembe vennünk. Az első és legfontosabb a gyerek súlya. Hiába mondanánk azt, hogy újszülöttől egy éves korig adott szék kell, mert lehet, hogy a mi egyévesünk feleakkora, mint a szomszédé.

Az ülés kiválasztásánál éppen ezért szerepel két szám, vagyis, hogy hány kilótól hány kilóig engedélyezett. Így az újszülöttet olyan ülésbe fektethetjük, ami 0-13 kg-ig használható, majd áttérhetünk az eggyel nagyobbra, ami már 36 kg-ig biztonságos.

Vásárlás előtt azt is érdemes gyakorolni, hogy milyen gyorsan tudjuk a becsatolást elvégezni, és néhány esetben lehet gyakorolni is. Ennek akkor lesz fontossága, amikor az egyik fél rohanásban van, és az a fránya öv sehogy sem akar becsatolódni.

Megfelelő gyakorlat mellett ilyenkor nem hagyjuk úgy, ahogy van, hanem letesszük a kezünkben szorongatott tárgyakat, hogy a kicsi biztonságosan tudjon utazni.

Hozzászólás írása