Ezeket tartsuk szem előtt burkolat választásakor

Minden egyes ember olyan otthont szeretne teremteni magának és családjának mely szép, hangulatos és praktikus. A lakásfelújítás és az átalakítás általában egy gondos tervezéssel kezdődik, amikor is minden fontos tényezőt át kell gondolni, hogy ne elhamarkodottan vásároljunk.

A megfelelő burkolat kiválasztása nem egyszerű feladat, ám ahelyett hogy az első boltban, az első szimpatikus csempét kiválasztanánk, üljünk le és gondoljuk át a legfontosabb tényezőket, melyeket mindig szem előtt kell tartani a burkolat kiválasztásakor.

A tervezés a legfontosabb vásárlás előtt! Ezeket kell átgondolni:

A legfontosabb kérdés hogy a burkolatot kültérre vagy beltérre keressük. Ez határozza meg legjobban a választást, hiszen amit kültérre szeretnénk, az csak olyan legyen, mely fagyálló anyagból készült, de a beltéri burkolatoknál szinte bármi szóba jöhet. A második fontos kérdés, hogy hova szeretnénk a burkolatot elhelyezni. Falra tehetünk padlóra szánt burkolatot, ám fordítva ez nem lehetséges!

A falburkolat sokkal törékenyebb és sérülékenyebb, az állandó használatot és terhelést nem bírja. A padlóra szánt burkolat sokkal vastagabb, strapabíróbb, ám ha ezt falra szeretnénk felhelyezni, semmi probléma nem lehet belőle. Ha lakásunkban padlófűtés van, akkor a tömör faburkolatot, illetve a padlószőnyeget is el kell felejtenünk.

Ezeket tartsuk szem előtt burkolat választásakor

Ezeket tartsuk szem előtt burkolat választásakor

Ezenkívül azonban minden burkolat, mely nem vastagabb 10-12 mm-nél nyugodtan használható. Át kell azt is gondolnunk vásárlás előtt, hogy mennyit fogunk járni a burkolaton, illetve mivel. Járólapoknál, csempéknél és kültéri burkolatoknál a kopásállóságot egy ötös skálán szokták osztályozni.

Ha úgy gondoljuk, hogy nagyon ellenálló burkolatra van szükségünk, akkor magas osztályozásút válasszunk ki. Azokban a helyiségekbe ahol nem járkálunk annyit, bőven elegendő egy „puhább” burkolat, mely általában olcsóbb árban található meg. Tervezés során azt is át kell gondolnunk, hogy mekkora helyiségről beszélünk? Ez a burkolóelemek méretét és színét is befolyásolni tudja, illetve azt is, hogy mennyit kell majd a kiválasztott burkolatból vásárolnunk. Az utolsó választási szempont az az, hogy mi is illik a lakásunk stílusához?

Ezt a pontot sosem szabad a praktikus kérdések elé venni, tehát ne csak szép legyen a burkolat, hanem praktikus is, hogy több évtizedig tudjon jól funkcionálni. A burkolat kinézete, színe, mérete, kiosztása, mintája nagyon fontos a lakásunk stílusára tekintve. Minden lakásnak megvan a maga saját karaktere, egyedisége és különlegessége, melyet mindig érdemes figyelembe venni, ha valami újításra készülünk. Tartsuk szem előtt a különböző lakberendezési stílusokat akkor is, ha kőburkolatot választunk.

Forrás: www.mediterranepitohaz.hu

Hozzászólás írása