Ennyit és így kell napoznunk, hogy elég D-vitamin jusson a szervezetünkbe

A téli időszak az egyik legkritikusabb, ha a D-vitamin hiányának problémáját vesszük górcső alá, hiszen ilyenkor keveset vagyunk a napon, a legtöbben pedig nem gondoskodunk arról, hogy valamilyen formában szervezetünkbe juttassuk ezt az egészségünk szempontjából fontos alapanyagot. Ezért a nyarat, illetve az őszt is ki kell használnunk ahhoz, hogy feltöltsük tartalékainkat. Hogy miként?

A legideálisabb időszak

A D-vitamin termelődésének szempontjából a legideálisabb időszaknak a nyár eleje és a nyár vége számít, mert ebben a két időszakban a napfény meredek beesési szögben éri a földet, vagyis éppen elég UV-B sugárzás ér minket ahhoz, hogy könnyen képződjön a vitamin, de még nem túl sok ahhoz, hogy nagy kárt okozzon bennünk. Mint ismert, D-vitamin a legkönnyebben a bőrben képződik, és bár mesterségesen is pótolható, a természetes legfőbb előnye, hogy a táplálék-kiegészítőkhöz mérten több mint kétszer annyi ideig raktározódik a szervezetben.

Kevesen tudják, ámde nagyon fontos, hogy az ibolyántúli sugárzáson belül kizárólag az UV-B sugárzás esetén termelődik szervezetünkben D-vitamin, az UV-A esetében ilyen hatás nem érvényesül, sőt mi több, ez a káros sugárzás felelős a rosszindulatú bőrdaganat vagy a korai ráncosodás kialakulásáért is.

Ennyit és így kell napoznunk, hogy elég D-vitamin jusson a szervezetünkbe

Ennyit és így kell napoznunk, hogy elég D-vitamin jusson a szervezetünkbe

Mennyi az annyi?

Még a leggyakorlottabb napozók is nehezen tudnák megmondani, hogy mekkora az a napozási mennyiség, ami a nyári időszakban már egészséges, de még nem okoz káros hatást a bőrben, mindemellett pedig fedezi a szervezet D-vitamin szükségletét. A választ ezúttal is a tudományban kell keresnünk, Michael Holick professzor, a téma egyik szakértője ugyanis pontosan meghatározta, hogy az egyes szélességi körökön és évszakokban mennyi ideig kell napfénynek érnie a bőrt ahhoz, hogy megfelelő D-vitamin mennyiséget érhessünk el. Nyilván a pontos meghatározáshoz fontos a bőrtípus és a bőrszín is, de mivel hazánkban főként 2-es és 3-as típusú bőrtípus az általános, ezért nyugodtan általánosíthatunk.

Ha Magyarország területén élünk, és a nyári hónapokban szeretnénk D-vitamint gyűjteni, akkor a legideálisabb, ha a legmelegebb időszakokban délelőttönként, 8 és 11 óra között tartózkodunk a Napon, méghozzá legalább 15, legfeljebb 20 perces időtartamra. Aki kevésbé érzékeny a nap sugaraira, az természetesen nyugodtan elmehet akár 30 percig is, a lényeg, hogy a káros leégést kerüljük el. Ugyanezt a D-vitamin mennyiséget 11 és 15 óra között átlagosan 5-10 perc alatt érhetjük el, 15 és 18 óra között pedig ugyanúgy 15-20 perc alatt, mint délelőtt.

A napozás lényege, hogy testünknek ilyenkor legalább a negyedét közvetlenül érje a nap, és lehetőleg olyan testrészeket, amelyek nagyobb felületűek, hovatovább ritkábban vannak kitéve közvetlen napfénynek, így a has, a lábak vagy a ház ideális választás, ellentétben például az arc vagy a kezek napoztatásával.

Hozzászólás írása