Bútoraink tisztasága befolyásolja egészségünket is

A tisztaság fél egészség – tartja a mondás. A tisztaság pedig nem csupán személyes testi higiénia kérdése, de a környezetünk tisztán tartása is ide tartozik. A lakás kitakarítása sajnos nem mindig olyan egyértelmű egyeseknek, mint ahogy azt normális esetben gondolnánk. sajnos akadnak, akik nem elég rendszerességgel vagy nem kellő alapossággal takarítanak, és esetleg a bútorok alatt, fölött, mögött nem igazán tüsténkednek, ahogy a bútorok tisztaságával sem törődnek igazán.

Pedig a felgyűlt kosz káros lehet az egészségre, mégpedig roppant változatos módokon.

A por az egyik legádázabb ellenség, mert nagyon sunyin képes kellemetlenségeket okozni. Tartós megbetegedést csak ritka és speciális esetben okoz, ám légzőszervi kellemetlenségeket, a nyálkahártyák, különösen a szem és orr irritációját okozhatja a felgyűlt por, de olyan egyéb gondokhoz is vezet, mint a bőr kiszáradása, főleg a kezeken jelentkező berepedezés. Sokaknál előfordul úgynevezett porallergia, amit a mindenhol jelen lévő poratkák ürüléke vált ki.

Fontos megjegyezni ezen a ponton, hogy a por sok mindenből áll össze, többek között az említett ürülékből, de a levegőbe jutó káros anyagokból is található benne jócskán. Mindebből tisztán következik, hogy a port nem egészséges belélegezni és nem egészséges, ha bőrünkhöz ér. Elkerülni nem tudjuk a porral való érintkezést, de minimalizálni igen. a bútorok portalanítása, a lakás folyamatos rendben tartása alkalmas erre. Ha bútorok portalanításával küzdünk, érdemes portaszító bútorápolókat használni.

Kárpitos bútorok esetén a porszívó hatékony megoldásnak bizonyul, ám a nedves kárpittisztítók különösen csodás és higiénikus eredményt adnak. Ezeket az eszközöket ma már otthoni felhasználásra szánt, olcsóbb kivitelben is meg lehet kapni, de ipari jellegű, valóban erőteljes tisztítást végző gépeket kölcsönözni is lehet a nagytakarítások idejére.

Ha állattartók vagyunk, akkor számolnunk kell az állat szőrzetének, nyálának és egyéb testnedvének, vagy ürülékének eltakarításával is. A kárpitozott bútorok esetén nehezebb dolgunk van, mert, ha a cica, kutyus vagy egyéb kisállat ürüléke kerül rá, nem oldhatjuk meg egyszerű tisztítással, mindenképpen fertőtleníteni szükséges. A szőrrel más a helyzet, azt csak nehéz eltávolítani, de ha az állat maga tisztán van tartva, egészségügyi gondokat nem okoz egy macskaszőrös kanapé, ha csak nem vagyunk allergiásak a macskaszőrre.

Támogató: www.juhar.hu

Hozzászólás írása