Attól, hogy traktorunk van, még kímélhetjük a nedves földet

Nagy területeken, összefüggő táblákon észszerű nagy teljesítményű gépeket használni. A gyártók évről évre rukkolnak elő egyre nagyobb teljesítményű és persze nagyobb súlyú gépekkel. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a föld a legfőbb termőeszközünk, és ennek védelme legalább annyira fontos, mint az új fejlesztések.

Természetesen van pár olyan módszer, tanács, lehetőség, amiknek a használatával vagy betartásával nagyban csökkenthetjük a talajra nehezedő nyomást, a tömörödést.

A kiegyensúlyozott vetésforgó bevezetése nagyban tud javítani a talaj szerkezetén. Emellett a szervestrágyázás, valamint a meszezés is egy jó megoldás, hogy fokozzuk a talajéletet, és a megfelelő szerves anyag tartalmat biztosítani tudjuk. Mivel a többször, nagy tömeggel és hosszú ideig terhelt a talaj sokkal jobban tömörödik, érdemes megfontolni a műveletek összevonását.

Emellett a teherszállítást se a szántón oldjuk meg, ha van rá lehetőség, inkább használjunk átrakókocsit. Az etalp-tömörödés megszüntetésére hatásos módszer a talajlazítás, ami javítja a talajszerkezetet és a vízháztartást is.

Mit vegyünk figyelembe a traktorgumi vásárlásnál, ha csökkenteni akarjuk a talajra nehezedő terheket? 

Képen: John Deere traktor – 8-as széria

Már a mezőgazdasági gép vásárlásakor érdemes gondolni a talajra is. A traktor súlya mellett az abroncsoké is sokat számít, főleg, ha az egységnyi felületre jutó nyomásról van szó. A gyártók általában rendelkeznek olyan adatokkal, hogy a traktorhoz tartozó abroncsnál mi az ajánlott nyomás, illetve milyen a talajterhelése.

A választásnál ezeket is vegyük figyelembe. Mivel ha keskeny a kerék és nagy a traktor súlya, akkor a sokkal nagyobb terhelést jelent a talaj számára. Az abroncs felfekvő felületét a nyomásszabályozóval lehet növelni.

Emellett érdemes széles kerekekben, ikerkerekekben gondolkodni. Az ikerkerekek használatának számos előnye van. Egyrészt minimalizálható a talajtömörödés, de ezen túl  még az üzemanyag-fogyasztás is csökkenthető, valamint a szliphatás káros következményei.

Emellett kiegyensúlyozottabb növényfejlődés is elérhető. Számos olyan tulajdonság szól a használata mellett, ami nem csak a talajnak, de a gazdáknak is jó.

Hozzászólás írása