A térkő burkolatok tisztán tartása és ápolása

Érdekesség, de a rendeltetésszerű használat során egy szakszerűen lerakott és a fugaközökben teljes magasságban feltöltött, illetve a besepert térkő burkolatok nem is igényelnek különösebb ápolást és tisztítást. Bár a térkövek és a járólapok is piszkosak lehetnek, ezeket egyszerűen le lehet söpörni egy erős cirokseprűvel vagy egy vízsugárral. A vízsugaras tisztítással jól eltávolíthatóak az olyan rátapadt szennyeződések mint a por és a sár.

Azonban nem csak a természetes szennyeződések szokták a térburkolatokat elcsúfítani. Kocsibejárók gyakori szennyeződése az olaj és a zsír foltok. Ezeket egyszerű vízzel nehezen lehetne eltávolítani, ezért ilyen esetben már vegyszeres tisztításra van szükség. A hasonló szennyeződések megelőzése érdekében pedig érdeme előre kezelni, impregnálni a térkő burkolatokat.

Előzzük meg a térkövek sérüléseit is!

A térkövekre nem csak a különféle szennyeződések és a por képes negatív hatást kifejteni, hanem a felületi sérülések is. Ezt okozhatja akár egy keményebb tárgy ütődése, húzása vagy valamilyen állandó nyomó hatás is. Például sérüléseket okozhat az érzékenyebb térkövekben egy fém asztal vagy szék lába is. Ezeket gondos odafigyeléssel és megelőzéssel kerülhetjük el. Például csúszásgátlók felhelyezésével vagy a burkoló felületen védőbevonat kialakításával.

A térkő burkolatok tisztán tartása és ápolása

A térkő burkolatok tisztán tartása és ápolása

A felületi impregnálás segítségével megelőzhetőek a térkőburkolatok kisebb-nagyobb felületi sérülései. A különféle kőápoló szerek csodát képesek művelni a természetes kőburkolatokkal és térkövekkel, ezért érdemes őket alkalmazni, ha szükség van rá, hiszen hatásuk évekig is kitart. A felületi védelmet nyújtó szerek ellenállóbbá teszik a karistolásokkal és a szennyeződésekkel szemben is a térköveinket. A szakemberek azt javasolják, hogy legalább 2-3 évente újra impregnáljuk a tőrkő burkolatokat, hogy minél tovább megőrizzék szépségüket és állapotukat.

Médiatámogató: www.terkoakciok.hu

Hozzászólás írása