A nagy kérdés a távkapcsolatoknál: összehoz vagy elszakít?

A távkapcsolatban élők szerint szinte teljesen mindegy, hogy a párunk 200 km-re, vagy 1500 km-re van tőlünk. A lényegen nem változtat a kilométerek száma. Számtalan olyan távkapcsolatról hallani, amelyik tönkrement. Hogy a távolság miatt, vagy már amúgy is gyenge lábakon állt a kapcsolat, azt nem tudni. Mégis biztos vannak az ismerőseink között is olyan párok, akik erre rácáfolnak és működik a kapcsolatuk.

Elsősorban a problémákat a féltékenység okozza, ezért futnak nagyon gyakran zátonyra. Mivel az intimitás hiánya sajnos fent áll, valamelyik fél előbb utóbb a féltékenykedésbe fog menekülni. Megkérdeztünk nyolc olyan párt, akik már évek óta így élnek, hogy mi lehet a titok? Ha mindenképp ilyen helyzetbe sodor minket az élet, milyen szabályokat tartsunk be a működő kapcsolatért?

Tippek a távkapcsolat idejére

Mindenképp beszéljük meg, hogy ez az állapot meddig fog tartani. Soha ne hagyjuk úgy otthon a párunkat, hogy az nem tudja mennyi ideig kell elviselnie a hiányunkat. Bizonytalanságban élni az egyik legmérgezőbb dolog a világon. Együtt beszéljük meg, hogy hány hónapról vagy évről van szó, és azt is hogy ez a nehéz időszak miben fogja segíteni a jövőnket. Tudnunk kell, hogy a másik félnek mi számít hűtlenségnek. Nyilván nem a szexuális együttlétre gondolunk, mert az egyértelműen nem fér bele a kapcsolatban.

De sok ember már akkor is féltékeny, ha a párja a barátaival tölti az idejét. „A rendszeres üzenetváltás tartja életben a kapcsolatunkat!”- az egyik megkérdezett pár erre esküszik. Ilyenkor tudni akarunk mindent a párunkról, még a legkisebb mozzanatokba is avassuk be a másikat. Meséljük el neki, hogy mikor kávéztunk, mit reggeliztünk. Minél több részletbe avatjuk be a másik félt, annál inkább részesei maradhatnak az életünknek.

A nőket jobban megviseli a távolság

Sok nő azt mondja, hogy ilyenkor nagyobb szükség van a „lelkizésre”, a szép szavakra. Amíg más párok akik egymás mellett alszanak el, egyszerűen összebújva Tv-znek, addig a távkapcsolatban élőknek ezt a szeretetet szavakkal kell helyettesíteniük. Ha a találkozás még sokára lesz esedékes, akkor be kell iktatni pár „együtt töltött” órát, bár ez így elég furcsán hangzik. De ha időnk engedi videóchaten nézzünk együtt egy filmet, vagy töltsünk együtt egy fél napot, akár ehetünk is egyszerre, így kicsit olyan érzésünk lehet majd, mintha újra velünk lenne a párunk. Sokak szerint a kapcsolat fent tartása attól is függ, hogy a kötelék kettőnk között milyen szakaszban van.

Talán megtévesztő lehet, de kapcsolatokra specializálódott pszichológusok elmondása szerint a megfelelő életszakasz vagy a nagyon friss, vagy a 8-10 évnél idősebb kapcsolatokra jótékony hatással lehet a távollét. Egy friss, még ismerkedési szakaszban lévő kapcsolatnál a szerelem még igen erős érzéseket produkál, amik segítenek átvészelni a távolságot. Egy későbbi házasságnál viszont adhat egy kis üdítő fellángolást az eddigi unalmas hozzáállásunkat a párunkhoz.

Újra érezhetjük a hiányát, át tudjunk értékelni a házasságunkat. Minden kifaggatott pár egyértelműen kijelentette, hogy negatív hatással lesz a kapcsolatra, ha abban az időszakban amíg épp beszélünk a másikkal, arról kezdünk panaszkodni, hogy mekkora hiányt érzünk, milyen rossz nélküle stb.

Hozzászólás írása