A megcsalás szakaszai és feldolgozása

„Majd az idő megoldja!”- tartja a mondás. Az biztos, hogy minden ember más és más sebességgel és eredménnyel lábal ki egy megcsalásból. Egy ilyen alkalommal olyan mély sebek keletkeznek, olyan komoly kérdéseket és élethelyzeteket sodor elénk a sors amikhez valóban idő kell, hogy felfogjuk és feldolgozzuk őket. Sokan azt hisszük ilyenkor, hogy velünk van a baj mert igazán komoly fájdalmat és csalódást érzünk a szívük mélyén.

Ez gyakran együtt jár azzal amikor a hűtlen párunk is minket hibáztat, hiszen neki is könnyebb bennünk lelkiismeret-furdalást okozni, ezzel a saját bűn érzetüket csillapítják. De ahhoz, hogy a megcsalást teljesen fel tudjuk dolgozni, mindenképp időre van szükség. Akkor lenne furcsa, ha ezen könnyen túl tudnánk tenni magunkat. Sokszor a legnagyobb megnyugvást az hozza, ha őszintén megbocsájtunk a párunknak, és itt nem arra kell gondolni, hogy újra folytatjuk a kapcsolatot, hanem elengedjük, harag nélkül.

Ehhez feltétlenül szükség van a hűtlen fél beismerésére, vallomására. Mindig jobb egyenesen az ő szájából hallani az indokokat és alkalmakat, mint utólag hetekkel vagy esetleg hónapokkal később visszahallani innen – onnan pletykákat. Minden megcsalás feldolgozását úgy tudjuk meggyorsítani, ha nem fordulunk magunkba és nem várjuk meg amíg a felgyülemlett düh kihat az egészségünkre.

Ne szégyelljünk segítséget kérni a barátainktól, szüleinktől

Mindig rengeteget segíthet, ha a gondjainkról és fájdalmainkról kendőzetlenül beszélhetünk valakinek. Nem feltétlenül mindig a szakember adja a legnagyobb támaszt ebben a helyzetben, érdemes először egy baráthoz fordulni ilyenkor. Arra viszont nagyon ügyeljünk, hogy lelki segítségre van szükségünk és nem olyan társra aki segít együtt utálni a volt párunkat. Az ilyen baráti beszélgetésnek soha ne az legyen a lényege, hogy szövetségest állítsunk magunk mellé, akivel együtt gyűlölködhetünk.

Ha úgy érezzük, hogy a felgyülemlett belső fájdalmat nem tudjuk egy barátnak átadni, akkor érdemes szakember segítségét kérni ebben. Ilyenkor hajlamosak vagyunk önsajnálatba és önértékelési téveszmékbe menekülni. Ha megfelelő szakembert találunk, akkor az ő segítségével nagyon könnyen visszanyerhetjük az önbizalmunkat és egy új életet is tudunk kezdeni. Amikor kérdések tömkelege halmozódik a gondolatainkba, akkor mindegyikre próbáljuk meg válaszolni. Miért történt ez? Mi a valódi ok? Valóban az én hibám? Hol rontottam el? – ezekre próbáljunk meg tiszta gondolkodással, őszinte választ adni.

A leggyakoribb hiba, amit igyekezzünk elkerülni egy hűtlen élethelyzetben

Bármennyire haragszunk a másik félre, a gyerekeket mindig próbáljuk meg kihagyni az egészből. Ne bennük találjunk megértő társat, hiszen annak ellenére hogy a férjünk/ feleségünk minket megcsalt, nekik ugyanúgy az apukájuk és anyukájuk marad. Soha ne várjuk el, hogy ők is haraggal gondoljanak a párunkra, hiszen még nem is értik miről szól egy kapcsolat. Természetesen a gyerek érezni fogja, hogy valami megváltozik, hogy feszültség lett úrrá a házon. A kérdéseire igyekezzünk mindig a korához megfelelő választ adni, és ne terheljük olyan részletekkel amit úgy sem fog érteni.

Támogató: ugrás a weboldalra

Hozzászólás írása