3 fontos tényező, mely elengedhetetlen a hosszú távú, boldog párkapcsolathoz

A pszichológusok véleménye szerint ahhoz, hogy egy párkapcsolat harmonikus, és valóban kiegyensúlyozz legyen, több dologra is oda kell figyelni, hiszen egy boldog párkapcsolat fenntartásához egyáltalán nem elég a vonzódás, és a szerelem.

Bár mindenki boldog kapcsolatról álmodik, mégis kevés az az ember, aki fenn is tudja azt tartani hosszútávon. Általában az ilyen emberek esetében történik meg az hogy 1-2 hónap eltelte után egyszerűen megromlik az eddig tökéletesnek hitt viszony. Mik hiányozhattak ebből a kapcsolatban, mely miatt ez nem lehetett komolyabb egy pár hónapig tartó kalandnál?

Az együttérzés soha nem hiányozhat egy párkapcsolatból

Az együttérzés egy boldog párkapcsolat fenntartása érdekében elengedhetetlen dolog. Fontos hogy adott helyzetekben és különböző szituációkba bele tudjuk képzelni a másik fél helyébe magunkat. Alkossunk így véleményt, és próbáljuk meg átérezni azt, amit párunk érez. Nagy probléma lehet abból, ha azt érezzük, hogy annyira jól ismerjük már a párunkat, hogy csak egy lehet a véleményünk a dolgokról, és az ő nézőpontját meg se vizsgáljuk. Ez a hibás gondolkodás tudja például első körben megakadályozni azt, hogy empatikusabban viselkedjünk a párunkkal.

Szerencsére az együttérzés egy tanulható dolog, így ha időben észbe kapunk, még be tudjuk gyakorolni azt. Legyen szó egy kisebb, vagy akár egy nagyobb konfliktusról, próbáljunk meg kicsit elvonatkoztatni a saját véleményünktől, és hunyjuk be a szemünket. Ezután pedig próbáljuk meg párunkat megérteni, és elfogadni azt, hogy ő másképp gondolkozik az adott dologról.

Ne csak az ismerkedési szakaszban legyünk figyelmesek egymással

Sajnos gyakori az, hogy az ember egy meglévő párkapcsolatban egyszerűen alábecsüli az udvariasság, és a figyelem jelentőségét. Legyünk figyelmesek párunkkal akkor is, ha már több mint  2 hónapja együtt vagyunk vele, hiszen csak ezzel érhetjük el, hogy sokáig boldogok legyünk. Sajnos abból, hogy ezeket a fontos dolgokat elfelejtjük egy idő után , gyakran egy soha véget nem érő ördögi kör alakulhat ki: A kedvesünk ideges, és feszült valamiért. Kérdezünk tőle valamit, mire ő kicsit hangosabban, ingerültebben válaszol.

Mire mi is ingerülten, és idegesen szólunk vissza, és már meg is van a hatalmas veszekedés, mely komolyabb esetekben, és kitartóbb feleknél akár  napokon át is folytatódhat. Ebben az esetben mindig gondoljunk arra, hogy egy icipici figyelmességgel, és megértéssel könnyen lehet, hogy egy hatalmas veszekedéstől óvjuk meg magunkat.

Ne hidd, hogy minden gondolatát ismered

Bár hihetjük azt, hogy pontosan tudjuk, mit gondol, és mit érez partnerünk, nem árt azért néha tiszta vizet önteni a pohárba, és adott dolgokról nyugodtan kérjük ki külön az ő véleményét is. Felesleges megpróbálni a sorok között olvasni, majd kombinálni a dolgokkal, hiszen sajnos az esetek többségében ez is csak félreértést, és nagyobb veszekedést tud előidézni. Ha valamivel nem vagyunk teljesen tisztában, sokkal okosabb ötlet, ha egyszerűen megkérdezzük partnerünket, minthogy próbáljuk kitalálni, hogy valójában mire gondol.

+1 nyújts maradandót az ágyban is: erre kíváncsi vagyok

Hozzászólás írása